loader image

Dé 4 digitalisering trends in de vastgoedsector

Sectoren zijn sinds het begin van corona in rap tempo gaan digitaliseren. Volgens een rapport van de Nederlandse Vereniging van Banken en KPMG is er in de vastgoedsector nog een slag te maken. Wat gaat er de komende jaren spelen? Waarom is digitalisering belangrijk? En hoe start je hiermee?

Ontwikkelingen om op in te spelen

1. Aandacht voor digitalisering

Het aantal vastgoedondernemingen dat aandacht besteed aan innovatie en digitalisering neemt flink toe. Besluitvormingen, efficientie van processen en kostenreductie wordt door voorlopers in de markt toegepast aan de hand van digitalisering. Ongeveer één op de vijf bedrijven beschikt echter nog steeds niet over een digitale strategie, zo blijkt uit het rapport van KPMG. 

2. Breedte in strategie
KPMG is tot de conclusie gekomen dat bedrijven een digitale strategie te hebben, zonder dat deze een datastrategie hebben. Het beheersen van data leidt tot een bredere digitale strategie. Hierbij draait het voornamelijk om de opslag en beveiliging ervan. Een kans om op in te spelen wordt het dus genoemd. 

3. Nieuwe toepassingen

Steeds meer fintech-bedrijven betreden de markt. Fintech-bedrijven bieden een samenstelling aan van financiën en technologie. Het doel van deze bedrijven is om de financiën sneller en gemakkelijker te maken. Door samen te werken met fintech-bedrijven wordt het mogelijk om de dienstverlening van jouw onderneming te vergroten, weet de Vereniging Nederlandse Banken te vertellen.

Daarnaast betreden proptech en contech steeds meer de markt. Proptech is een toepassing die de handel, verhuur en gebruik van vastgoed efficiënter maakt d.m.v. nieuwe functies. Contech biedt efficiëntie van het bouwproces door procesinnovaties.

Door deze twee te combineren wordt het mogelijk om gebouwen efficiënter te gebruiken, maar ook om de ambities van duurzaamheid te realiseren. Zo verdwijnen administratieve banen door automatisering.

4. Gezamenlijk functioneren
De opkomst van vastgoedtaxonomie helpt bij het functioneren van de vastgoedsector. Via deze weg wordt er door verschillende marktpartijen in dezelfde digitale taal gecommuniceerd. Het uitwisselen van gegevens en data is hierdoor mogelijk. Op deze manier wordt het mogelijk om als vastgoedondernemer je kwaliteit te verhogen en processen efficiënter te maken.

Omarming van digitalisering
Processen sneller laten verlopen, makkelijker aan kunnen sturen en meer inzicht kunnen krijgen. Het zijn voorbeelden waar digitalisering aan kan bijdragen. Het gebruik van digitalisering levert voornamelijk efficiëntie. Hierdoor wordt sturen op deze processen gemakkelijker, terwijl er minder tijd gaat zitten in het proces zelf.

Waarom digitaliseren?
  • Vind documentatie gemakkelijk terug;
  • Klantbeleving wordt door middel van software verhoogt;
  • Één systeem met alle informatie, je hoeft niet extra te zoeken of in te voeren;
  • Altijd en overal je bedrijfsinformatie beschikbaar.

 

Uiteraard zitten er nog veel meer voordelen vast aan digitalisering. De vraag is ook waar jij als ondernemer voor jouw bedrijf gebruik van wil maken. Ga je voor inzicht in je processen, reduceren van personeelskosten of combineer je deze? 

De mogelijkheden zijn oneindig, waardoor jij zelf kan kiezen wat voor jouw onderneming nodig is. Hierdoor wordt het mogelijk om maatwerk voor jou toe te laten passen. 

Hoe te starten met digitaliseren

Bekijk eerst waar de technologie toegevoegde waarde voor jou levert. Welke inzichten wil je verkrijgen? Welk beoogde doel heeft de digitalisering voor jouw onderneming? Kijk naar de verschillende mogelijkheden. Er zijn veel verschillende aanbieders, die allemaal iets leveren. Ga je voor een totaalpakket of begin je met een simpel en klein systeem?

Daarnaast is het van belang dat niet alleen jij, maar ook jouw medewerkers gewend raken met de digitalisering. Geef ze de tijd om met het nieuwe systeem aan de slag te gaan. Medewerkers moeten digitale vaardigheden weten te werven. Dit is vaak alleen mogelijk door aan de slag te gaan met de digitalisering. 

 

Deel dit bericht

Meer ontdekken

Nieuws

Innovatieve toetreders vastgoedmarkt

Steeds meer bedrijfsprocessen worden gedigitaliseerd, software wordt belangrijker en er ontstaan meer mogelijkheden. Wij laten je zien welke mogelijkheden er nu zijn én welke toevoeging ze kunnen bieden voor jouw onderneming.

Nieuws

Gevolgen coronavirus op de vastgoed

Dat het coronavirus impact heeft gehad op verschillende sectoren is niet onbekend. Ook de vastgoedsector is getroffen door het virus. Welke impact heeft het virus gehad op de sector? Wat is de huidige status van de ontwikkelingen? En welke onzekerheden zijn er nog in de toekomst?

Do you need a hand in the right direction?

You are in the right place.

Wij gaan u helpen met het beste paket te zoeken

We gaan wat vragen stellen om de beste keuze uit te zoeken